Експедитор залучає перевізника-нерезидента. Які податкові наслідки?

Без рубрики

Експедитор згідно договору транспортного експедирування має право залучати інших осіб, для того, щоб виконати взяті на себе зобов’язання у відносинах з якими експедитор виступає як від свого імені так і від імені клієнта.

Винагорода чи компенсація, яку сплачують згідно договору перевезення вантажів будь-яким видом транспорту визначається спеціальним терміном —  «фрахт».

Згідно з Податковим кодексом сума фрахту, яку має сплатити юридична чи фізична особа в Україні іноземній компанії за договором фрахту, оподатковується за ставкою 6 %. Цей податок сплачує до бюджету джерело виплати таких доходів, тобто резидент України, за рахунок цих доходів, тобто із суми, яку належить сплатити іноземній компанії утримується 6%.

При цьому не має значення чи резидент України, який виплачує такі доходи перебуває на загальній системі оподаткування чи є платником єдиного податку.

Також, такий резидент України має подавати щоквартально в податкову службу звітність з податку на прибуток.

Однак, є випадки коли цей податок не потрібно утримувати і сплачувати до бюджету. Розглянемо їх детальніше.

Податковим кодексом України передбачено норму, згідно якої якщо є укладений міжнародний договір між Україною і будь-якою іншою країною резидентом якої є наш перевізник то застосовуються правила встановлені міжнародним договором.

Такі міжнародні Конвенції укладені Україною із більшістю країн світу.

Таким чином, дохід, який виплачує наш експедитор на користь нерезидента-перевізника за надані ним послуги міжнародного перевезення дорожніми транспортними засобами, звільняється від оподаткування в Україні, якщо тільки цей нерезидент не надає такі послуги через розташоване в Україні постійне представництво.

При цьому законодавством встановлено умови за яких наш експедитор, який в даному випадку виступає податковим агентом, має право самостійно застосувати звільнення такої операції від оподаткування:

  • наявність договору про звільнення від подвійного оподаткування податком на прибуток укладеного між Україною і країною резидентом якої є перевізник;
  • перевізником надано відповідне документальне підтвердження чи довідка про те що він є резидентом саме цієї країни, яка видається відповідним державним органом іноземної країни. Ця довідка повинна бути належним чином легалізована і перекладена в Україні;
  • перевізник є фактичним кінцевим одержувачем доходу, а не посередником.

При дотриманні всіх цих трьох вимог експедитор має право не утримувати такий податок на прибуток за договором фрахту і відповідно не подавати звітність по таких операціях в контролюючі органи.